Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција књига Јасенке Лаловић

У Матичној библиотеци Источно Сарајево промовисана је трилогија „Брда од пелина“, аутора Јасенке Лаловић. Трилогију чине књиге „С оне банде моје горе“, „С ове банде моје горе“ и „Кастигуља“.

Књиге Јасенке Лаловић говоре о значају повратка традицији, огњиштима и човјековој души.

На књижевној вечери Јасенка Лаловић је истакла  да је трилогија тематски везана за Црну Гору и период пред почетак и крај Другог свјетског рата, а књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са обичајним, језичким и културолошким разноликостима.

Она је навела да у књигама покушава да промовише не само црногорску, већ и жену динарског типа, те да је трилогија „Брда од пелина“ везана са коријенима, без чије чврстине нема испуњене садашњости, а ни будућности.

„Црногорске жене су мудре и достојанствене, а себе су тако позиционирале јер су биле свјесне да су оне стуб породице и сваку недаћу изнесу исправно до краја“, истакла је Лаловићева.

07.jpg

 Књиге Јасенка Лаловић нису писане стандардним књижевним језиком, већ  црногорским дијалектом, са много архаизама, романизама и турцизама, који на посебан начин дочарава атмосферу романа.

„Када сам почела да причам о тим женама, схватила сам да морам да пишем језиком којим су оне збориле, да немам права да правим било какву врсту калкулације и писања текста да буде подобан савременим стандардима. Значи стандардизација - да се користе свих седам падежа, да буде реченица сложена лексички онако како то савремена форма диктира, нијесу биле опција. Тако да сам врло брзо од тога одустала. Пробала сам то у једном тренутку и схватила сам да „одузимам од душе“... Што се тиче тих архаичних израза, када очистите језик од свих фраза које га данас оптерећују, долазите до једне језичке есенције. Ријечи су ми се саме наметале. Као да сам са руба заборава хватала неке изразе за које заиста нијесам сигурна да сам их икада употријебила, али сам их се сјетила.“

006.jpg

Лаловићева је рекла да је касно почела да пише и прву књига издала је крајем 2018. године, а тренутно пише четврти роман.

Трилогија „Брда од пелина“ промовисана је и у Палама и Хан Пијеску.

 

 


Најновије