Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

monografija koriceМатична библиотека Источно Сарајево напунила је 25 година од свог оснивања и иза себе је оставила тешке почетне године рада, које су, како је вријеме одмицало, бивале све плодније и успјешније тако да смо осјетили потребу да изнесемо све што смо радили од самог оснивања па све до 2022. године. Библиотека је основана по завршетку рата када се народ Српског Сарајева борио за властиту егзистенцију и када није било нимало лако пронаћи простор и начин да се брине о култури. Међутим, увијек је било појединаца који су марили за лијепу ријеч и уложили све своје напоре да нови град добије библиотеку. Ова монографија је поносни свједок стваралачког рада и инспирације њених запослених, али и корисника библиотеке.

o-ljubavi-ni-rijeci.jpgЗбирка поезије „О љубави ни ријечи“ је четврта самостална књига Маријане Петронић коју је објавила Матична библиотека Источно Сарајево. Састоји се из два циклуса. Први истовјетан наслову, и други: „Баладе, о епитафима ни ријечи“. „Насупрот наслову О ЉУБАВИ НИ РИЈЕЧИ, у свим пјесмама, у сваком стиху, станује љубав“, каже пјесник Миланко Боровчанин-Ромсок. Први циклус велича љубав у оном традиционалном мушко-женском свјетлу, откривајући несвакидашњу поезију која ријетко помиње саму ријеч „љубав“ јер се она подразумијева и без наглашавања, па је пјесникиња дискретно заобилази трагајући за ријетким биљем, врховима планине, тражећи смисао космоса и пружајући руке понекада ка ономе што је прошло, са звуком љубави у позадини. Зато и напомиње у једном стиху: „Као да носим драгоцјен ћивот/кад у вече касну свратим у младост“. Њена поезија је понекад проткана бајком, понекад фолклористиком, најбољом српском традицијом и напоменом да се не заборави ни свети Илија, ни свети Никола, ни Богојављенска ноћ. Вјера је још једна одлика Маријаниних стихова. Она вјерује оној свијетлој страни љубави гдје се очњи вид даје за очњи вид, зуб за бисер бијел, усна се усном весели, док се звијер мири са човјеком.

Dara Sekulić - Oproštajno pismo

Рукопис збирке поезије „Опроштајно писмо“ Дара Секулић је оставила у заоставштину запосленима у Матичној библиотеци.  Уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске,  Матична библиотека је објавила повјерени рукопис. Дара Секулић је сама приредила за штампу и издавач је у потпуности испоштовао задату организацију текста. Пјесме у збирци су подијељене у четири цјелине „Немој о том, ћути“, „Повјеравање“, „Разговор са Маром“ и „Жути сат“. У књизи „Опроштајно писмо“ налазе се неке од најтужнијих пјесама Даре Секулић. Овдје није ријеч само о тузи над пролазним животом или свакојаким тегобама, којима је пјесник изложен, већ дубоком очајању због слома свих вриједности, због краја  љубави и напуштености од стране најмилијих, због пуцања свих веза и односа који су давали смисао, или бар илузију смисла живљења и дјеловања међу људима.

bibliografija izdanja MBISМатична библиотека Источно Сарајево од 2000. године поред примарне библиотечке дјелатности интензивно се бави и издавачком дјелатношћу. Објављивање нових књига сматра се важним сегментом рада који на најбољи начин доприноси креирању идентитета установе и одређивању мјеста у локалном и националном културном миљеу. Како би читаоцима и истраживачима ставили на увид један важан сегмент рада Матичне библиотеке објављена је „Библиографија издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево од 1997. до 2020. године“  коју је урадила библиотекарка Бранислава Милошевић. 

Изабрани радови - Љубинка Петрић БашовићМатична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу Љубинке Петрић Башовић „Изабрани радови“. Књигу је приредио проф. др Војислав Максимовић.

vracar metastazaУ издању Матичне библиотеке Источно Сарајево објављен је други роман књижевника Горана Врачара „Метастаза“.

War diary Pale 1993-1995Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу „Ратни дневник: Пале 1993-1995“ холандске апотекарке Јени Лигтенберг на енглеском језику „War Diary: Pale: 1993-1995“. Књига је објављена у преводу Бориса Брајовића и Ане Нинковић Савић. Саиздавачи су Град Источно Сарајево и Рублички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Dara Sekulić - Odbačene pjesmeУ уводној биљешци за збирку Одбачене пјесме Дара Секулић говори о томе како је ове пјесме изостављала из поетских дјела насталих и објављених послије 2007. године. За њу су то биле (привремено) „одбачене“, али не и „бачене“ пјесме. Да их је којим случајем бацила, уништила, њен опус остао би окрњен и оштећен, свеједно што је и без ових позних прилога већ био изузетно богат, са многим примјерима врхунске, животом овјерене поезије. (О чему сам раније писао у више наврата.)

Жељко Пржуљ - Сами на свијетуУ издању Матичне библиотеке Источно Сарајево објављена је шеснаеста књига Жељка Пржуља, роман „Сами на свијету“. Роман прати збивања у Сарајеву, БиХ, СФРЈ и свијету од 1990. до 1996. године. Централни ликови су група пријатеља, младића и дјевојака из сарајевског предграђа које живот баца у три зараћене војске, мада своје улоге имају и Караџић, Изетбеговић, Милошевић, Клинтон, Младић, масони, кардинали, владике, хоџе, момци с београдског асфалта, козаци, емиграција, ЦИА, УДБА, КОС, МОСАД, КГБ, а радња се одвија у и око Сарајева, у Трнову, Жепи, Сребреници, Београду, Женеви, Њујорку, Москви, Јерусалему, Бечу, Загребу, Бањој Луци, Игману, Трескавици, Мајевици, коридору, западној Славонији, Госпићу...

Goran Vračar - Sedmi danСедми дан је роман првенац пјесника Горана Врачара, а који је објавила Матична библиотека Источно Сарајево. Роман је потресна прича о мушкарцу и жени, прича о несхватању, неразумијевању, разилажењу и страдању. Овај психолошки роман је хармонично трогласје у виду исповијести троје људи – приповједача и главних протагониста, брачног пара, Ненада и Јелене. Радња паралелно прати животе брачних другова изгубљених на пола пута. Остављених на раскрсници живота. Роман Седми дан је прича о нашој свакодневици, прича о томе шта остаје кад љубави нестане, када на мјесто страсти засједне рутина.

Жељко Грујић - Уби ме нејака ријечМатична библиотека Источно Сарајево објавила је нову књигу Жељка Грујића „Уби ме нејака ријеч“. За разлику од претходних поeтских остварења, нова Грујићева књига сатканa је од Грујићевих интервјуа, бесједа, приказа и есеја, насталих током посљедње деценије двадесетог, и прве деценије 21. вијека.

Страна 1 од 3

Најновије