Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Школе у граду Сарајеву од Хусребегова доба до 1936. године

Промоција књиге „Школе у граду Сарајеву од Хусребегова доба до 1936. Године“ одржана је синоћ у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Приређивач књиге Александра Миловановић, која је кустос у Педагошком музеју у Београду, у књизи је представила настанак и развој школа у Сарајеву од 1820. до 1936. године.
Миловановићева је рекла да је књига првенствено намијењена историчарима, односно истраживачима који се баве историјом школства у БиХ. "Описане су све школе које су постојале од тог периода у Сарајеву и то на начин како су и настајале и како су се гасиле. Нису ту само српске школе, него и јеврејске, католичке, муслиманске и њемачке школe", навела је Александра Миловановић.

02.jpg

Она је рекла да се записи о школама налазе у Фонду Српске православне школе у БиХ, који се чува у оквиру Збирке архивске грађе и документације у Педагошком музеју у Београду.

Историчар Александар Костовић је рекао да се и кроз ово дјело види да је на овим просторима одувијек постојала свијест о потреби образовања. "Има доста историјских записа о томе на који су се начин организовале школе и колика је била жеља за образовањем“, додао је Костовић.

04.jpg

Књига се састоји из два већа сегмента- првог у оквиру којег нас аутор упознаје са друштвено историјским приликама и стањем школа Босни и Херцеговини и дугог гдје је приређен оригинални рукопис о постојању и оснивању школа у Сарајеву између осталих: Приватна школа „Хаџи Стаке Скендербеговић“, Српско православна нижа реалка, Најамничка школа, Виша дјевојачка школа, Школе за Муслимане, Школа Милосрдних сестара, Виша дјевојачка школа, Реална гимназија, Нижа реалка, Градска дјечачка пучка школа, Војни пензионат, Велика гимназија, Приватна школа реда „Кћери божије љубави“, Српска православна школа, Мушка учитељска школа, Трговачка школа, Шеријатска судачка школа, Државна техничка средња школа, Ткаоница веза (платна), Школа за умјетни обрт, Бановинска радионица ћилима, Занатска школа, Римокатоличко сјемениште,...
У првом сегменту, који се састоји из два дијела, увода и историјских прилика у Босни и Херцеговини и околностима под којима се живјело. Указујући на важност оснивања школа , жељом свих националности да образују своју младеж и поред за све њих неповољних прилика у Босни и Херцеговини. У овом раду слиједи текст о свим школама у граду Сарајеву и њиховом оснивању као периоду трајања. Приказане су околности у којима су школе дјеловале. Коришћена је оригинална архивска грађа коју је написао Давид Вишњић, 23. фебруар 1936. године у Сарајеву.
Посебност приређивања овог рада чини сама тема. О свим школама у граду Сарајеву мало је писано. У историји педагогије недовољно је указано на значај ових школа у очувању свих вера, нација као и рад самих учитеља, као и свих вера и националности.

Најновије