Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промовисан роман Бранка Брђанина Бајовића

У Источном Сарајеву је у понедјељак, 29. новембра, промовисан роман Бранка Брђанина Бајовића „Нови Михаил, Appendix: Пут у покајање“, у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ истакла је да је код Бајовића већ устаљен поступак да се у оквиру корица једне књиге често нађе још неки рукопис у настајању.

- То обично пишу ликови који су дио те његове радње. Није случајно тако назван овај роман, јер 2003. године професор Брђанин је објавио роман „Михаил“ и постоји веза између ова два романа. Настављају се судбине одређених ликова, а такође има везе и са романом „Сила“ - изјавила је Пржуљева новинарима.

Она је појаснила да један од ликова који је био главни лик и у роману „Сила“ који говори о љубави према Сарајеву, његова судбина се наставља и у овом роману с тим што је претежно радња заснована на периоду одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године.

- Само што се приповиједа са извјесне временске дистанце, из 1999. године. С једне стране, не сасвим директно, покреће и тему сеоба као једног општег мјеста топоса у српској књижевности, али нажалост и топоса српске националне историје, бар када је у питању историја сарајевских Срба - истакла је Пржуљева.

Бајовић је изјавио да му је намјера била да направи круг кратких романа, односно у шест књига, има их укупно девет.

Говорећи о вези романа "Михаил" са овим романом, Бајовић је истакао да је ријеч о цикличном завршетку приче.

- То мало људе збуњује. У наслову се види прво име па запета која означава у ствари други роман у истим корицама. Практично, не да бих се око тога шалио, него је тешко наговорити издаваче да објаве. Тако да сам три посљедње књиге штампао из трика, типично сарајевски уличарски фазон - истакао је Бајовић.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић истакао је да је роман објављен 2018. године, али због ситуације са вирусом корона, ово је прва промоција.

Он додаје да је ријеч о шестом роману Бајовића, којим је он заокружио једну романесну структуру коју је започео романом „Михаил“, на шта и сам наслов указује.

- Успијевши да затвори једну причу у којој он говори о себи, о граду у којем је рођен, а односи се на Сарајево и једној великој теми, а то је тема сеоба из свог угла и заправо могућности или немогућности напуштања града како физичком тако и духовно са покушајем да се побјегне на једино мјесто сигурно које постоји, а то је манастир, у овом случају Света Гора - истакао је Кнежевић.

Он је додао да се роман завршава са поруком да је судбина оних који напусте завичај или свој хабитус заправо та да се немају гдје вратити, а да нигдје нису добродошли.

Бајовић је редовни професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву и драматург Народног позоришта Републике Српске.

Поезију, прозу и драме објављује од 1975. године уз мноштво награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво.

Извор: СРНА

Најновије