Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција књиге о Стеви Калуђерчићу

Књига „Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/”, аутора Иване Куљанин, промовисана је у суботу, 27. новембра, у оквиру Трећег фестивала хорске музике „Дани слоге”, који организује Српско пјевачко друштво /СПД/ „Слога” на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Стево Калуђерчић је био учитељ, приповједач, преводилац, културни и политички радник који је живио у Сарајеву с краја 19. и почетком 20. вијека. Био је активни члан „Просвјете”, написао је Историју српског народа која је била уџбеник у основним и грађанским школама све до 1914. године.

 Куљанинова је рекла да је зборник о Калуђерчићу објављен ове године, те да је на њему радила пуне четири године.

„Сама идеја да се направи овакав зборник датира још од 2016. године када је у издању Матичне библиотеке у Источном Сарајеву издата књига Павла Калуђерчића Сјећање на људе и догађаје“, навела је она и додала да је цијело поглавље у тој књизи посвећено породици Калуђерчић, чија је централна личност Стево.

Она је подсјетила да је Павле Калуђерчић запосленима у Матичној библиотеци поклонио приватне фотографије свога дједа, тако да су имали добар основ за изложбу која је имала запажен резултат.

„Ми запослени у Матичној библиотеци смо се потрудили да детаљније урадимо и запишемо о Стеви Калуђерчићу, тако да је овај зборник доказ наше посвећености да не желимо да заборавимо људе који су много учинили за Србе у Сарајеву с краја 19. и почетка 20. вијека”, рекла је Куљанинова.

Зборник је подијељен у неколико поглавља тако да први дио садржи приповјетке Стеве Калуђерчића, други дио његов преводилачки рад, затим педагошке и просвјетне радове, те говоре и излагања, као и шта су други људи, његови савременици, писали о њему.

Борјан Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву је рекао да ова промоција зборника о Стеви Калуђерчићу представља одличну прилику за грађане Источног Сарајева да се упознају са историјом, животом и дјелатношћу овог културног радника, веома значајног за културу, књижевност и општу јавну дјелатност Срба у Сарајеву у другој половини 19. и почетком 20. вијека.

Након промоције зборника одржан је концерт на којем су наступили хорови Сомборског пјевачког друштва „Сомбор”, „Свети цар Константин и царица Јелена” из Сомбора, „Свети Роман Мелод” из Суботице и „Свети Георгије” из Бечеја.

Гости из Војводине представили су се публици у Источном Сарајеву разноврсним програмом свјетовне музике.

Диригент „Слоге” Стефан Мојсиловић изразио је задовољство што се већ трећи пут одржава фестивал “Дани слоге”, који полако прелазе у традицију.

Српско пјевачко друштво „Слога“ већ трећу годину организује овај фестивал, што није нимало лако у условима пандемије вируса корона. Успјели смо уз многе донаторе и под покровитељством митрополита дабробосанског Хризостома, те многих других пријатеља хора, да организјемо овогодишњи фестивал”, рекао је Мојсиловић.

Нада се да ће овај фестивал помоћи у подизању културне хорске сцене, те омогућити мањим хоровима који нигђе не наступају да се представе.

„Већ три фестивала смо успјели у томе и десетине хорова су учествовале. Највећа нам је радост управо корист тих људи. Ове године је на фестивалу било седам хорова”, рекао је Мојсиловић.

Поред домаћина „Слоге”, наступали су и хорови „Света Јелена Анжујска” из Гацка, „Побратимство” из Фоче, Хор фочанске Богословије „Свети Петар Дабробосански”.

Мојсиловић је напоменуо да ће сутра, завршног дана фестивала, сви учесници заједно у 9.30 часова пјевати током Света лигургије у Саборној цркви.

Фестивал организују Српско пјевачко друштво “Слога”, Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Матична библиотека Источно Сарајево, а благослов је дао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Извор: СРНА

Фото: Фото ВАСКЕ

Најновије