Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Представљена збирка прича "109 плетеница"

Збирка прича „109 плетеница“, аутора Јоване Кешански, представљена је у Источном Сарајеву, која говори о различитим егзистенцијалним преплитањима и душевним превирањима у различитим добима одрастања и сазријевања у модерним токовима друштва.

Кешански је навела да се у књизи бави неким проблемима са којима се суочавају све жене.

„Читаоци ми у инбокс пишу да ја гласно говорим неке ствари које они немају храбрости и да се уз моју књигу не осјећају усамљено. Мислим да кроз књигу схватају да нису саме у свему овоме“, рекла је Кешански новинарима уочи промоције.

Према њеним ријечима, људи вјероватно немају с ким толико да причају о својим тугама, преиспитивањима, страховима, па им буде много лакше када неко о томе отворено пише.

„Студирала сам у Београду и имала велика очекивања, али онда када сам се вратила у малу средину све се то некако претумбало и цијела књига се бави тим шта сад да радим. Морам да редефинишем све своје ставове. Бавим се и страховима од смрти и пролазност. Све су то животне теме које нас оптерећују“, навела је Кешански.

Слађана Братић из Матичне библиотеке, у чијој организацији је и одржана вечерашња промоција, указује да Јована Кешански успијева да се ухвати у коштац са проблематиком, преточи је у низ кратких прича и дајући одговоре себи, даје их и читаоцима, који међу редовима проналазе мотивацију за сопствена суочавања са свијетом у себи и око себе.

Збирку прича „109 плетеница“ Кешански је објавила у октобру 2020. године, а потписала је и уговор са шведском издавачком кућом „Storytel“ која ради аудио-издање књиге. (извор: Новинска агенција Републике Српске)

 

Најновије