Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промовисан роман "Грумен подно Проклетија"

Роман “Грумен подно Проклетија”, аутора Борислава Косановића, који говори о Србину са Косова којег су албански иредентисти 1985. године напали док је радио на њиви и набили на колац јер није хтио да прода земљу, промовисан је синоћ у Источном Сарајеву.

Косановић је уочи промоције рекао новинарима да се овај, широј јавности непознат и заташкаван стравичан злочин, догодио 1. маја 1985. године у околини Гњилана, када су тројица албанских младића с леђа мучки напала Ђорђа Мартиновића док је обрађивао своју њиву.

“То се дешавало док је трајао првомајски сабор, када никога у околини није било јер су мјештани отишли на Ново Брдо. На један стари, суров начин из отоманских времена су га набили на колац утјерујући му стаклену полулитарску флашу у подребарни десни лук. Он је то некако преживио и касније је та прича успјела да се издигне”, испричао је Косановић.

Према његовим ријечима, тадашње комунистичке власти су, како не би кварили слику о братству и јединству, учиниле све да тај злочин заташкају.

“Ишли су толико далеко да су несрећном Ђорђу, док је још био у болници, импутирали наводно признање у којем је навео да је то све урадио сам током некаквог аутосексуалног односа, па да је због срамоте оптужио недужне Албанце”, истакао је Косановић.

Он је појаснио да је притисак на Мартиновића да прода земљу трајао мјесецима, а да су оваквим монструозним злочином Албанци жељели да пошаљу поруку, не само Ђорђу, већ свим Србима који су одбијали да продају и напусте своја вјековна огњишта.

“Ова прича је временом заборављена и заташкавана. То ми је био довољан мотив да пробам да је сачувам од заборава и да кроз један романсиран начин са мотивом тог злочина направим једну сагу о српској породицу која ће кроз наставке романа обухватити 19 година од овог злочина 1985. године, па све до стравичног погрома Срба на Космету 2004. године”, рекао је Косановић.

Он је најавио да би припреме на наставку овог романа требале ускоро да почну, одласком на Космет гдје ће истраживати догађаје из деведесетих година прошлог вијека.

“Одређени јунаци из првог дијела добиће значајну улогу у наставку, гдје ће један од главних догађаја бити блокада и деблокада Ораховца и сви злочини који су се дешавали на том подручју 1997. и 1998. године”, истакао је Косановић.

Он је навео да му је главни мотив да пише о једној овако тешкој теми био заборав, јер је то највећи проблем српског народа.

“Није проблем опростити, али не смијемо да заборављамо. Оно што је наш народ преживио кроз вијекове, многи би одавно нестали. Ми упорно остајемо и трајемо, али толико тога нам се понавља због заборава и немара, а да не помињем колико смо сатанизовани са друге стране и етикетама које покушавају да нам накаче”, рекао је Косановић.

Он сматра да је сасвим нормално да свако ко се бави писањем и воли свој народ, да се у неком дијелу свог стваралаштва посвети оваквим темама и приближи их широј публици и на тај начин утиче на буђење националне свијести.

Књижевник Горан Врачар рекао је да је “Грумен подно Проклетија” изузетна књига коју је прочитао са тешком муком, јер је тема коју обрађује јако тешка и о њој шира јавност веома мало зна.

“Читање ове књиге у мени је изазвало толико бола, нелагоде и револта. Мислим да сам кроз ову књигу први пут заиста схватио шта се то на Космету дешавало и дешава српском народу”, истакао је Врачар.

За потребе приче, Косановић је неке ствари измијенио. Промијенио је име и главног јунака у Ђорђе Огњановић, а радњу је смјестио у фиктивно село Огњаново покрај Ђаковице.

Нешто је измаштао, порадио на драматизацији, али костур, односно највећи дио тога што је написано апсолутно је засновано на стварним догађајима.

Промоцију романа “Грумен подно Проклетија”, који је објавила издавачка кућа “Словенско слово” из Београда, организовала је Матична библиотека Источно Сарајево.

(Извор: СРНА)

Најновије