Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција романа „Грумен подно Проклетија“

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију романа „Грумен подно Проклетија“ аутора Борислава Косановића.

Промоција ће се одржати у сриједу, 15. септембра у 19,00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево. О књизи ће говорити књижевник Горан Врачар и аутор Борислав Косановић.
Роман „Грумен подно Проклетија“ инспирисан је стварним догађајем. Случај Ђорђа Мартиновића, Србина са Косова који је 1985. године нападнут од стране албанских иредентиста док је радио на својој њиви. Случај који је постао симбол читавог српског страдања на Косову. Злочин који је тадашња комунистичка власт Југославије покушала свим силама да заташка, зарад лажне слике братства и јединства. Догађај који је био увертира у ескалацију насиља која ће довести до свих оних добро знаних зала на Косову током деведесетих.
За потребе приче, Косановић је наравно неке ствари измијенио. Промијенио је име и главног јунака у Ђорђе Огњановић. Радњу је смјестио у фиктивно село Огњаново покрај Ђаковице. Нешто је измаштао, порадио на драматизацији, али костур, односно највећи дио тога што написано апсолутно је засновано на стварним догађајима.
„Тај догађај је узет као мотив и то је чин насиља од стране Албанаца над српским становником из Метохије. Ђорђе Мартиновић је доживео страшну неправду и након тог, он је успео да преживи тај покушај убиства и још неких петнаестак година је живео у озбиљним проблемима, морао је да се исели са читавом породицом са Космета, на крају је у Читлуку код Крушевца 2000. године преминуо и није дочекао на неки начин правду“, рекао је о роману аутор Борислав Косановић.
"Никада ни вера, нити нација нису биле рам у који се људскост урамљује"
"Људи се у љубави разликују, у мржњи су исти."

„Страдање сваког појединца понаособ је нераскидиво везано за страдалништво народа ком припада. Лутајући косовским земаљским и метохијским небеским пространствима наилазимо на многобројна појединачна сведочанства која указују на чупање из корена свега на шта се ослања наша историја, традиција, прошлост, али и будућност. Косановић се вешто и храбро суочио са прећуткиваним и заташкаваним догађајима, узидајући свој „грумен подно Проклетија“ у зид културе сећања и вечну, увек неизвесну, борбу против заборава.“ , написао је о роману књижевник Ненад Милкић.
Књижевник Саша Еди Ђорђевић је о Косановићевом роману написао да је пером, оштрим као жилет, насликао живот подно Проклетија, јасно показујући да су разлике међу људима, на око сличним, толике, да неки не би могли бити називани људским бићима.
Роман „Грумен подно Проклетија” објавила је издавачка кућа „Словенско слово” из Београда.

Најновије