Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Међународни дан књиге са спортистима

Истакнути спортисти из Источног Сарајева дружили су се јуче са основцима у Дјечијој библиотеци Матичне библиотеке Источно Сарајево гдје је почео дводневни програм обиљежавања Међународног дана дјечије књиге „И шампиони читају“.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је новинарима да су жељели угостити спортисте који ће кроз дружење са дјецом да укажу на значај читања од најранијег узраста.

Истакнути спортисти представили су спорт којим се баве, остварене резултате, те су читали приче дјеци и разговарали са њима о значају књижевности и важности стицања навике читања.

Кулашинчева је напоменула да су кроз рад Дјечије библиотеке увидјели колико је значајно да дјеца читају од најраније доби, јер знатно поправљају рјечник, развијају машту и интересовања и то им значи током школовања и живота уопште.

sampioni05.jpg

Она је истакла да су данас угостили ученике из Основне школе „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева и „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе, као и полазнике радионице Дјечије библиотеке, а сутра ће читаонице бити организоване за предшколце вртића „Патријарх Павле“ из Источног Новог Сарајева.

Међу спортистима који ће се током дводневног програма дружити и читати дјеци су шампиони у спортовима као што су карлинг, џију-џица, џудо, кик-бокс, карате, ватерполо, пливање, рукомет, одбојка, фудбал, кошарка, скијање, мачевање. Ријеч је о члановима репрезентације Републике Српске или БиХ.

sampioni03.jpg

Стефан Мајдов из Џудо клуба „Рандори“ истакао је да су се радо одазвали позиву да учествују у овом програму, указујући дјеци на важност читања, али и бављења спортом који утиче на њихов здрав развој.

sampioni01.jpg

Он је додао да су осим њега, учествовали Урош Мачар и Дарко Топаловић из овог клуба, који су дјеци говорили о значају спорта којим се баве, резултатима које су оставарили али и колико је важно током одрастања да се стичу здраве животне навике.

Павле Готовац из Џију-џица клуба „Славија“ из Источног Новог Сарајева изразио је задовољство што је дио програма јер је имао прилику да на лијеп начин споји спорт и књижевност.

„Дјеци смо прочитали причу и боље смо им представили наш спорт, како могу доста да путују и стичу нова познанства и граде пријатељства. Кроз наш спорт потребно је да учимо дјецу шта значи фер-плеј“, истакао је Готовац, а са њим су из Џију-џица клуба „Славија“ били и Лазар Матић и Давор Бујак.

sampioni04.jpg

Основци Матеј Мићевић и Михајло Марић су истакли да воле да читају књиге, те су вршањацима савјетовали да мање времена проводе за рачунарима и телефонима и да се баве неким спортом.

sampioni06.jpg

Читаонице се одржавају у просторијама Дјечије библиотеке у 9.00, 10.00, 11.00 и 12.00 часова.

Дјечија библиотека располаже књижним фондом од 10.000 књига, а има око 3.000 чланова са двије општине и све доступне услуге су им бесплатне.

Међународни дан дјечије књиге обиљежава се 2. априла, како би се указало на важност књижевности за дјецу и како би дјецу подстакли на читање, а они касније ту навику и задржали.

sampioni07.jpg

(извор: Новинска агенција Републике Српске)

Најновије