Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Међународни дан матерњег језика

Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организује интерактивни час на тему "Српски језик као српски идентитетски критеријум".

Предавач је мср Душан Пејић.

Интерактивни час ће се одржати у уторак, 21. фебруара, на Међународни дан матерњег језика у Културном центру Источно Ново Сарајево у 12.20 часова.

Матерњи језик је први језик који чујемо, на коме мислимо и проговоримо, на коме сањамо, од кога зависи развој нашег карактера и схватање свијета и живота. Основна је одредница нације, било да она људе повезује заједничким поријеклом, језиком, историјском баштином и културом у границама или ван граница матичне државе. Значај и статус српског језика и ћирилице, књижевности, културе и традиције – свега онога што чини срж националног идентитета, није исти у Србији и у државама, ентитетима и енклавама које насељава српски народ ван граница Србије – Црној Гори, Републици Српској, Косову. У њима су српски језик, књижевност, традиција од егзистенцијалног значаја, а статус им је увелико угрожен. Самим тим и питање опстанка српског народа на овим просторима, доведен је у питање. Да бисмо свијест о значају матерњег, српског језика, подигли на виши ниво неопходно је о томе говорити свакога дана, у свакој прилици, а нарочито с млађим нараштајима, који јесу носиоци постојања и српског народа и српског језика. Иако српски језик спада у тзв. мале језике, према броју говорника, живи скоро па хиљаду година. Можемо ли се, заиста, носити са одговорношћу да припадамо генерацијама које ће посвједочити његово изумирање или схватамо да постојати значи говорити српски?!

Најновије