Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција књиге „О љубави ни ријечи"

У организацији Матичне библиотека Источно Сарајево синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево промовисана књига „О љубави ни ријечи“ Маријане Петронић, чији стихови читаоцу на несвакидашњи начин уљепшају сазнања о љубави.

„Меша Селимовић каже да је љубав можда једина ствар коју не треба објашњавати. Не треба је објашњавати али о њој треба писати и треба је осјетити“, рекла је Петронићева.

Прма ријечима аутора, када се срце сломије и разбије у стотину комада  преостају  двије могуће солуције.  

 „Можете да  лијепите комадиће једне за друге  али крпљење је крпљење.  Одлучила сам се  за другу варијанту да од ситних комада почнем попут јувелира брусим и правим накит. Свака моја пјесма је медаљон, наушница, наруквица“, рекла је Петронићева.

Када је ријеч о пјесмама које су посвећене друговању аутора збрике стихова „О љубави ни ријечи“са другим књижевницима, Петронићева је нагласила да је ријеч о посебно драгим људима са којима је имала част да се дружи попут Владимира Настића, Душка Трифуновића, Жељком Грујићем, Даром Секулић.

Петронићева је напоменула  да је у припреми још једна збира поезије за дјецу „Форе и метафоре“ која би такође ове године могла да угледа свјетло дана.

 Рецензент књиге „О љубави ни ријечи“ Жељка Пржуљ је истакла да је  ријеч о првој збирци поезије Петронићеве за  одрасле јер од   раније има искуство писања поезије за дјецу,  која је објављивана и по антологијама.

„Може се рећи из ове збирке да је поезија и та врста лирског размишљања на неки начин неодвојива од њене цјелокупне слике свијета. И ова збирка је успјела.Оно што је занимљиво и по чему бих ову збирку издвојила као аутентичну збирку савремене српске поезије јесте по томе што из поетских слика које нам аутор нуди у својим пјесмама поезија је на неки начин објединила и мушки и женски принцип“, рекла је Пржуљева.

Она је указала да је пјеснички глас који се јавља у збирци “О љубави ни ријечи“   слика једног витеза, хајдука и врло често се помиње топоним Романија,  преко које прелазити значи заправо говорити поезију, те је по том мотиву збирка Петронићеве посве аутентична. 

„Посебно је задовољство што је Петронићева већ дуго члан колектива Матичне библиотеке Источно Сарајево и што иза ње стоји занимљив књижевни опосу. Ту је један роман, двије збирке пјесама за дјецу и коначно збирка пјесама за коју се може рећи да је за одрасле и да заиста заслужује пажњу“, рекла је библиотекар Матичне библиотеке Источно Сарајево Слађана Братић.

Она је додала да се нада да ће вечерашња промоција књиге допринијети и афирмацији завичајних аутора, људи који стварају у Источном Сарајеву и Републици Српској а чији се глас чује и негдје даље.

Маја и Лука Новосел су извели музичку  пратњу  с обзиром да је музику на стихове Маријане Петронић компоновао је Пеђа Харт.

/СРНА/

Најновије