Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Изложба и промоција у СПКД „Просвјета“ Сарајево

У организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Сарајево и Матичне библиотеке Источно Сарајево, у Сарајеву ЈЕ представљена књига „Стево Калуђерчић: просвјетни, културни и политички радник /1864-1948/“ и отворена изложба „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“.

Изложба „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“ остаје отворена у просторијама СПКД „Просвјета“ у Сарајеву до 9. јуна.

Приређивач књиге „Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/“ Ивана Куљанин подсјетила је да је ријеч о зборнику који је објављен прошле године, наводећи да је на овој књизи радила четири године.

„Идеја да се направи овакав зборник датира још од 2016. године када је у издању Матичне библиотеке у Источном Сарајеву издата књига Павла Калуђерчића `Сјећање на људе и догађаја`“, рекла је Куљанинова и додала да је цијело поглавље у тој књизи посвећено породици Калуђерчић, чија је централна личност Стево.

02.jpg

Она је подсјетила да је Павле Калуђерчић запосленима у Матичној библиотеци Источно Сарајево поклонио приватне фотографије свог дједа, тако да су имали добар основ за изложбу која је имала запажен резултат.

„У Матичној библиотеци смо се потрудили да детаљније урадимо и запишемо о Стеви Калуђерчићу, тако да је овај зборник доказ наше посвећености да не желимо да заборавимо људе који су много учинили за Србе у Сарајеву с краја 19. и почетка 20. вијека“, навела је Куљанинова.

03.jpg

Зборник је подијељен у неколико поглавља тако да први дио садржи приповијетке Стеве Калуђерчића, други дио његов преводилачки рад, затим педагошке и просвјетне радове, те говоре и излагања, као и шта су савременици писали о њему.

Борјан Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да промоција зборника о Стеви Калуђерчићу представља одличну прилику за грађане Сарајева да се упознају са историјом, животом и дјелатношћу овог културног радника, веома значајног за културу, књижевност и општу јавну дјелатност Срба у овом граду у другој половини 19. и почетком 20. вијека.

04.jpg

Радица Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву изразила је задовољство што је овом књигом од заборава отргнут човјек који је био заслужан у многим културним и просвјетним дјелатностима.

06.jpg

Стево Калуђерчић био је учитељ, приповједач, преводилац, културни, просвјетни и политички радник који је живио у Сарајеву с краја 19. и почетком 20. вијека.

Био је активан члан у свим тадашњим културним и друштвеним организацијама, часописима и удружењима.

Један је од оснивача и уредника „Босанске виле“ са његовим графичким рјешењем насловне странице.

Био је активни члан „Просвјете“, написао је Историју српског народа која је била уџбеник у основним и грађанским школама све до 1914. године.

Такође, био је хоровођа и члан црквеног хора у Старој православној цркви у Сарајеву, редактор алманаха „Нови Требевић“, иницијатор оснивања Музеја Старе православне цркве у Сарајеву, предсједник Српског учитељског удружења у БиХ, народни посланик у Босанско-херцеговачком сабору, члан сарајевског Соколског друштва „Душан Силни“, један од оснивача и члан хора „Слога“. (Новинска агенција Републике Српске)

Најновије