Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Сами на свијету

Жељко Пржуљ - Сами на свијетуУ издању Матичне библиотеке Источно Сарајево објављена је шеснаеста књига Жељка Пржуља, роман „Сами на свијету“. Роман прати збивања у Сарајеву, БиХ, СФРЈ и свијету од 1990. до 1996. године. Централни ликови су група пријатеља, младића и дјевојака из сарајевског предграђа које живот баца у три зараћене војске, мада своје улоге имају и Караџић, Изетбеговић, Милошевић, Клинтон, Младић, масони, кардинали, владике, хоџе, момци с београдског асфалта, козаци, емиграција, ЦИА, УДБА, КОС, МОСАД, КГБ, а радња се одвија у и око Сарајева, у Трнову, Жепи, Сребреници, Београду, Женеви, Њујорку, Москви, Јерусалему, Бечу, Загребу, Бањој Луци, Игману, Трескавици, Мајевици, коридору, западној Славонији, Госпићу...

„Далеко од књижевне чаршије, у Српском Сарајеву, Жељко годинама не престаје да привлачи пажњу књижевних зналаца. Од "Браће по улици" преко "Посљедњих племића" и "Владике", па до "Руке анђела", Жељко пише. То није писање. То је харакири пред огледалом. Умаче перо у крв и записује. Ни једној рани не да да зарасте.
То је његов дуг према мртвим пријатељима, према брату и оцу које је однео рат. Према браниоцима једине улице која је спајала Неџариће са Илиџом, у којој је од 270 погинуо сто један ратник српски.
О Кошарама се одавно све зна, али улицу Касиндолску нико не спомиње. Не спомиње јунаке из Сарајевских предграђа који су бранили своје домове од осамдесет хиљада муслимана. У офанзивама које нико никада пребројао није. Није било камера ни блицева. Прича о Српском Сарајеву би остала неиспричана да се један грађевински инжењер и пре свега ратник и писац није пера прихватио и претворио то у смисао свог опстанка.“ (из рецензије Небојше Јеврића)

 

 

 

 

Најновије