Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Ко то не смије да нас насмије

Ko to ne smije da nas nasmijeКњига Душана Зуровца „Ко то не смије да нас насмије: Живот и дјело Сима Кларића“ је књижевна студија у којој аутор на једном мјесту анализира до сада објављено књижевно дјело Сима Кларића. Душан Зуровац књигу почиње кратком биографијом Сима Кларића, а након тога даје осврт на ране радове објављене педесетих година прошлог вијека. Осим осврта на појединачна књижевна дјела, књига је студија цјелокупног Кларићевог дјела, хумора, ликова, језичке структуре. Осим анализе Душана Зуровца у књизи су објављени и прикази, односно рецензије појединих Кларићевих књига које су написали други аутори као што су Рајко Петров Ного, Жељко Грујић, Недељко Зеленовић, Ранко Поповић, Момо Капор, Петар Мандић, Милан Ненадић, Душко Трифуновић и Перо Зубац.

„Кларић је уистину јединствена појава данас у свеколикој српској књижевности, не само због својих година које тако чило стваралачки носи, већ као ваљда посљедњи представник једног нарочитог кова посленика писане ријечи који су се у књижевности јављали педесетих година прошлог вијека , углавном као аутодиктати, животно прекаљени у рату, а списатељски у новинарству.“ (проф. др. Ранко Поповић)

Симо Кларић рођен је 1924. године у Боријама, код Калиновика, учесник је НОР-а од 1941. године, а новинарством се бавио од 1947. године. Радио је у Сарајеву, Београду и Москви. За потребе школа у Србији приредио је велику књигу избора из поезије и прозе Бранка Ћопића “Златне бајке о људима – Бранко Ћопић у сто лекција”. Кларић је са још дванаест хумориста заступљен у првој југословенској антологији хумора “Савремени југословенски смијех”, штампаној 1959. године.

Објавио је “Глигорова стијена”, двије књиге хумористичке прозе “Ми, шала и живот” и “Адам, Ева и хљеб”, романе “Колиба на Зобишту”, “Борјани”, “Расуло” и “Милионер”, хумористички роман “Људи нарочитог кова”, роман о грађанском рату и избјеглицама из Босне и Херцеговине “Раскућени”, збирку “Ловчеве приче”, књигу хумористичке прозе “Насмијте се људи” и збирку поезије “Босанске баладе”.

 

 

Најновије