Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Мултимедијална представа „Хелен Келер“

Хелен КелерУ Културном центру Источно Ново Сарајево у петак, 14. јуна, у 13.00 часова биће одиграна мултимедијална представа „Хелен Келер“. Продукција: ДИС-Позориште младих Бања Лука и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Хелен је феномен и импресионирала је не само стручну, него и ширу јавност.
Несвакидашњи живот и изнимно стрпљење уродили су несвакидашњим резултатима.

С десет година Хелен је. потакнута причом о глухонијемој Норвежанки Рагнхилд Каата, покушала је производити говор. Такођер је могла разумјети људе. Успијевала је то додиром њихових покрета уснама.

С 14 година уписала се у специјалну школу за глуху дјецу и посветила се учењу језика. Студирала је стране језике, а специјализирала се за енглеску књижевност. У вријеме студија настају и прва њезина дјела.

Аутобиографска књига „Мој живот“ постала је прави бестселер и превођена је на многе језике. Упознала је многе познате особе свога времена, а неки од њих сматрали су је правом хероином.

Живјела је у мраку и тишини, али је пронашла начине како доживјети свијет око себе. 
„Знам да је свијет који видим својим прстима живахан, шарен и задовољавајући“, писала је.

Уз књижевни рад Хелен је била активна у Америчкој фондацији за слијепе, радила је на просвјећивању и сензибилизирању јавности за проблеме слијепих и глухонијемих те на побољшању државне бриге за слијепе. У тој је мисији обишла четрдесетак земаља. За свој је рад добила бројна признања и почасне титуле.

Поткрај свог необичног и узбудљивог живота изјавила је: Слијепа сам, али видим; глуха сам али чујем.

Представа која подсјећа на успјех Хелен Келер реализовали су глумци нашег театра и глумци с инвалидитетом (два глува и једна слијепа особа), и надамо се да ће ова представа потакнути нашу публику да мало више обратите пажњу на ове људе који понекад остају невидљиви. Циљ је кроз фантастичну причу о хероини Хелен Келер слијепој и глухонијемој америчкој књижевници указати на све оне који су дијелили сличну судбину.

У представи играју: Борка Тадић, Самир Гушић, Тамара Марић, Милан Богдановић, Марија Рађеновић и Филип Мијић. Сарадници на представи су:

Сценарио: Огњен Богдановић

Костим: Бојана Штрбац

Сценографија: Славиша Боројевић

Продуцент: Страхиња Никић

Видео продукција: УНВО Бања Лука

Режија:  Новица Богдановић

Продукција: ДИС-Позориште младих Бања Лука и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

 

 

Најновије