Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Пројекат сарадње Библиотеке и "Викимедије" Српске

Vikimedija SrpskeУ Матичној библиотеци Источно Сарајево представљен је први ГЛАМ пројекат о сарадњи Заједнице "Викимедија" Републике Српске и Матичне библиотеке, чији је циљ писање чланака о значајним сарајевским Србима.

Координатор за ГЛАМ пројекте Заједнице "Викимедија" Републике Српске Љубиша Маленица каже да ови пројекти означавају сарадњу између локалних "Викимедијиних" огранака и институција које се баве културом, као што су библиотеке и галерије.
"Викимедија` Републике Српске ће у сриједу, 23. марта, у просторијама Матичне библиотеке Источно Сарајево одржати радионицу с циљем повећања броја чланака на српској `Википедији` о познатим и заслужним Србима који су радили и стварали на подручју Сарајева", рекао је Маленица новинарима.
Он је подсјетио да је Заједница "Викимедија" Републике Српске основана прошле године и да је призната од "Викимедијине" фондације из Сан Франциска, те да је више од 40 њених чланова, волонтера, из свих градова Републике Српске до сада објавило више хиљада чланака о познатим сарајевским Србима.
"Наш циљ је да до краја године изведемо десетак пројеката којима би се кандидовали код фондације за статус тог огранка, што би нам омогућило даљи развој и напредак и, евентуално, запошљавање некога ко би се бавио одржавањем српске `Википедије` и активностима на том плану", рекао је Маленица.
Уочавајући значај електронских извора, посебно "Википедије" и "Викимедије" који су најпосјећенији сајтови у свијету, Матична библиотека Источно Сарајево је, према ријечима директора ове установе Љиљане Кнежевић, са радошћу дочекала оснивање "Викимедијине" Заједнице Републике Српске, јер је ту видјела и свој интерес.
"Као институција која води бригу о својој завичајној збирци и која настоји да прикупи валидне информације, документе, чланке и књиге о значајним људима који су дјеловали, живјели и радили на овим просторима, ову прилику смо искористили да се у оквиру `Викимедија` маратона 23. марта, у нашим просторијама напише и уреди што већи број чланака", рекла је Кнежевићева.
Она је истакла да многи значајни Срби, који су оставили трага на подручју Источног Сарајева и Сарајева, нису заступљени на "Википедији", због чега се желе припремити конкретне информације које ће бити стављене на портал, чиме ће бити дат допринос у овој акцији. (СРНА)

Најновије