Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Одржан Округли сто на Палама

Okrugli stoУ суботу, 4. новембра 2017. године, на Филозофском факултету на Палама, одржан је округли сто поводом обиљежавања 20 година постојања Катедре за библиотекарство на Универзитету у Источном Сарајеву.

Округли сто су организовали чланови Катедре за библиотекарство у сарадњи са Матичном библиотеком Источно Сарајево.
Ријеч је о стручно-научном скупу, који се састојао из свечаног и радног дијела.
У свечаном дијелу скупа представљен је историјат Катедре за библиотекарство од оснивања до данас, с посебним освртом на њен допринос стручном, научном и професионалном образовању библиотекара.
Говорило се и о угледним професорима и научним ауторитетима, који су у тешким поратним временима својим преданим радом и ентузијазмом учествовали у оснивању Катедре, а касније, кроз наставу, своја знања преносили студентима, будућим библиотекарима али и о професорима који су заслужни за покретање Катедре на Филозофском факултету на Палама, а који, нажалост, више нису са нама а то су: проф. др Гојко Бабић, проф. др Славко Леовац, проф. др Новица Петковић, проф. др Радован Вучковић, проф. др Мирољуб Јоковић и проф. др Драган Бараћ.
Истакнут је и значај академика Војислава Максимовића, који је уложио велике напоре да формира и окупи наставнички кадар из библиотекарства.
У радном дијелу округлог стола, посвећеног теми "Образовање библиотекара: јуче, данас и сутра" учествовали су еминентни професори библиотекарства и библиотечки стручњаци из Републике Српске и Републике Србије.
Кроз пријављене радове направљен је осврт на образовање библиотекара у прошлости, било је ријечи о тренутном образовном статусу библиотекара у Српској, те су учесници покушали дати одговор на питање како ће изгледати библиотекарство и образовање библиотекара у будућности и пред којим ће се све изазовима наћи ова професија. Излагања су донијела сазнања и искуства у вези са образовањем библиотекара у Канади и Русији али и у Србији и Српској, посвећена је пажња значају континуираног образовања библиотекара у високошколским библиотекама, те утицају формалног и неформалног образовања библиотекара на квалитет услуга у школским библиотекама. Ово је била прилика да се учесници присјете и оснивања библиотеке Филозофског факултета као и свих њених библиотекара и значајних тренутака који су утицали да библиотека добије данашњи изглед и да, са својим богатим фондом који је сакупљен захваљујући преданости људи који су имали визију о њеном значају, буде на услузи професорима и студентима.
Велики јубилеј, двадесет година постојања Катедре, био је прилика да се укаже на значај и улогу коју библиотеке имају у културном животу сваког појединца и нације.
Истакнуто је да је Катедра за библиотекарство Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву једина научна јединица те врсте у Републици Српској, стога је неизмјерно важно да се обезбиједе сви потребни услови за њено даље постојање и њен будући професионални и академски развој.

 

Најновије