Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској

Dani Cirila i Metodija u Srbiji i Republici SrpskojУ Матичној библиотеци, у уторак, 24. маја 2016. године у 19.00 часова биће одржана књижевна манифестација „Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској" коју организује Представништво Републике Српске у Србији, Удружење књижевника Србије те црквена општина Костолац.

Учесници манифестације су: Мићо Цвијетић, иначе главни и одговорни уредник Књижевних новина, Бранислав Вељковић генерални секретар Удружења књижевника Србије и Гроздана Лучић Лалић, из Словачке је Мартин Пребуђила, из Македоније Христо Петрески, а из Републике Српске Недељко Зеленовић, Жељко Пржуљ и Горан Врачар.

 

 Српски пјесници су прије пет година, 23. маја 2011, у свечаном салону Удружења књижевника, организовали вече поезије посвећене св. Ћирилу и Методију. Своје стихове говорили су тада: Милован Витезовић, Гојко Ђого, Петар Пајић, Душко М. Петровић, Зоран Радисављевић, Миљурко Вукадиновић, Иван Лаловић, Душица Миловановић и Мирјана Ковачевић. Сутрадан су, на дан Светих словенских равноапостола, цвијеће пред споменик Ћирилу и Методију положили предсједник Удружења књижевника Србије г. Радомир Андрић, амбасадори словенских земаља у Београду и директор Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић.

Већ сљедеће године, овај пјеснички сусрет постаје међународна књижевна манифестација.  У Београд тада, 23. маја, на Академију захвалности св. Ћирилу и Методију, долазе пјесници из Русије, Бјелорусије, Словачке, Македоније, Пољске, Чешке, Бугарске, Словеније и Републике Српске, који гостују по мјестима у Србији.

Захваљујући Представништву Републике Српске у Србији, 2014. године пјесници из словенских земаља прелазе Дрину и у Андрићграду стихове у славу Ћирила и Методија говоре: Николај Шопов из Бугарске, Наташа Швикарт-Жумер из Словеније, Миодраг Јакшић и Душко М. Петровић из Србије.

Ова  међународна пјесничка манифестација постала је истовремено и лијеп примјер културно-умјетничке сарадње Србије и Српске.

Пјесници из словенских земаља прошле године су били у Милићима, а ове године су Источном Сарајеву.

Најновије