Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Асистивне информационе технологије

Asistivne tehnologije u funkciji slijepih i slabovidih licaМатична библиотека Источно Сарајево организује радионицу под називом „Асистивне информационе технологије у функцији слијепих и слабовидих лица“. Радионица ће се одржати у четвртак, 16. јуна 2016. године, од 11.00 до 15.00 часова, у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Радионица је намијењена слијепим и слабовидим лицима и онима који користе асистивне информационе технологије у свакодневном раду.

Водитељи радионице су  Весна Лаловић и Зоран Танић.

Савез слијепих Републике Српске је од 15. јуна 2011. године почео са имплементацијом пројекта „Мрежа Аудио Брај Интернет Клуб Читаоница – Мрежа АБИКЧ“. Фондација за социјално укључивање у Босни и Херцеговини и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске су финансијери.

Основни циљ овога пројекта је развој и унапређење приступа информацијама и комуникација слијепих уз примјену асистивних информационих технологија. Да би се унаприједило стање у овој области, планирано је формирање Мреже АБИКЧ у 7 градова међу којима је и Матична библиотека Источно Сарајево.

За рад у читаоницама организована је обука администратора – оператера, а за све кориснике организоване су радионице. Приручник Мрежа АБИКЧ корисницима ће осигурати основне информације и упутства о коришћењу специјалне опреме софтвера и хардвера прилагођених за потребе слијепих и слабовидих лица.

Најновије