Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Књижевно вече Саше Кнежевића

Књижевно вече Саше КнежевићаУ Матичној библиотеци Источно Сарајево промовисани су романи "У сјећању на заборав" и "Откуд памет оном ко је нема" књижевника Саше Кнежевића и професора књижевности на Филозофском факултету у Палама.

"Већина читалачке публике су посвећени читаоци, а и они који то нису различито су реаговали на романе. Заједнички је да читаоци реагују емотивно, што је једна од најважнијих ствари сваке умјетности да људе ганете, односно да вас дјело погоди, а тек касније је важан естетски ефекат. То долази од тога колико је био писац искрен", истакао је Кнежевић.

 Он је рекао да тренутно не припрема нова књижевна дјела, али да много тема, ипак, чека на реализацију.

О књигама су говорили и промотори Жељка Пржуљ и Мирјана Лукић која је представила роман "Откуд памет оном ко је нема", објављеном у издању Матичне библиотеке 2013 године.

"Културни простор обје књиге јесте макро план града Сарајева шездесетих година минулог вијека. На позорници се смјењују различити појединци у вјерском, националном и културолошком смислу. Аутор суочава грађанску културу која је аналогна некадашњој југословенској заједници са сеоском културом која је портретисана у многобној породици главног протагонисте. Сукоби јунака кулминирају и обично се трагично завршавају", навела је Лукићева.

Кнежевић је и аутор научне студије "Вишњићев пјеснички споменик револуцији", драме "Кад облаци једу људе" и романа "Јадни мој Марко".

За роман "Сјећање на заборав" Кнежевић је добио трећу награду на конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

(СРНА)

Најновије