Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Читамо и пишемо са Аном Франк

Čitamo i pišemo sa Anom FrankМатична библиотека Источно Сарајево на приједлог организације  Тераформинг, а у сарадњи са Средњом школом „28. јуни“ организује изложбу „Читамо и пишемо са Аном Франк“.

Изложба ће бити отворена 29. јануара 2018. године у 13,00 часова у Матичној библиотеци Источно Сарајево.  

Изложбу Читамо и пишемо са Аном Франк  креирали су  стручњаци Куће Ане Франк из Амстердама са специфичним циљем да се користи у библиотекама, те да кроз упознавање са животом породице Франк, и Аном као младом особом која се са тешким животним околностима носила кроз читање књига и писање дневника, ученике упозна са основним историјским чињеницама у вези са Холокаустом, те да их инспирише да и сами више пишу и читају.

Изложба „Читамо и пишемо са Аном Франк“  је представљена широм свијета: од Бјелорусије до Перуа, од САД до Грузије. Преведена је на 13 језика, међу којима су и арапски, француски, шпански, португалски, руски и њемачки. У оквиру пројекта Дани сећања стручњаци мреже Тераформинг су изложбу превели на српски језик и прилагодили је за рад са ученицима узраста од 10 до 15 година старости. Изложба Читамо и пишемо са Аном Франк је током 2015. и 2016. године са великим успјехом представљена у 45 библиотека широм Србије. Током 2017. године изложба је излагана у библиотекама широм Републике Српске.

Овом приликом биће представљен и пројекат ученика Средње школе „28. јуни“, „Стратишта-мјеста која не смијемо заборавити“. Ученици Средње школе „28. јуни“ из Источног Сарајева, стрпљиво су прикупљали и истраживали страдања њихових предака у НДХ. 

 

Најновије