Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“

Аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у БиХ Анастасија Гајдаленок вечерас је свечано отворила изложбу „Толстој и Достојевски у српској култури“ у Галерији Културног центра Источно Ново Сарајево, коју је организовала Матична библиотека Источно Сарајево.

„Амбасади Руске Федерације у БиХ је изузетна част да будемо гости данашње изложбе. Посебно ми је драго што сам добила ту част да свечано отворим изложбу. Јако нам је битно да се књижевна баштина Русије веома поштује, памти и обиљежава овдје у Републици Српској“, изјавила је Гајдаленокова.

tolstoj-dostojevski01.webp

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац истакла је да се обиљежава 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског, те изразила наду да ће посјетиоци уживати у изложби.

Она је навела да се Матична библиотека придружила мрежи институција културе које на овај начин обиљежавају значајан јубилеј за свјетску књижевност и одају почаст славном књижевнику.

Аутор изложбе „Толстој и Достојевски у српској култури“ Наташа Булатовић из Београда навела је да изложба не говори о Достојевском као писцу, нити о његовом књижевном раду и анализи његовог лика, већ о начину на који је примљен у српској култури.

tolstoj-dostojevski03.webp

Према њеним ријечима, ова изложба је представљена и на Данима српске културе у Русији 2011. године, у Москви и Санкт Петербургу, а ове године се отворила прилика да се на плакатима о Достојевском каже нешто што у српској култури још није истражено.

Она је навела да Срби могу да буду поносни колико брзо су препознали Достојевског како великог писца, чији рад је интензивно праћен .

Булатовићева је напоменула да је изложба била у великом броју градова у Србији, а да је ова вечерашња постављена захваљујући доброј сарадњи Библиотеке града Београда и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Библиотека града Београда, као једна од водећих установа културе, креирала је дводјелну изложбу „Толстој и Достојевски у српској култури“ поводом манифестације „Дани српске културе у Русији 2011. године“, чији су организатори били Министарство културе и информисања Србије и Министарство културе Руске Федерације.

Повод за реализовање ове изложбе била је потреба да се пружи српски допринос у свјетском обиљежавању вијека Толстојеве смрти и два велика јубилеја када је ријеч о Достојевском, 190 година од рођења и 130 година од смрти.

tolstoj-dostojevski02.webp

Изложбу сачињава по 15 плаката који се односе на Достојевског и Толстоја, на руском и српском језику. Ова изложба открива и мало познате, директне везе између ових писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу, те извођење лозе свих Толстојевих потомака који су емигрирали у Србију.

Биће изложена Толстојева плакета почасног члана Српске академије наука и уметности, његова преписка са Анђом Петровић, сестром Надежде и Растка Петровића, те приватна преписка двојице руских великана и њихова дружења са појединим Србима.

(извор: Новинска агенција Републике Српске)

Најновије