Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Изложба у СПКД "Просвјета" Сарајево

Izlozba u SPKD Prosvjeta SarajevoСиноћ је у просторијама СПКД „Просвјета“ из Сарајева, у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево, одржана изложба под називом Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач, аутора Иване Куљанин.

Том приликом промовисана је и књига Павла Калуђерчића Сјећања на људе и догађаје, која је, како је речено, „хроника једне угледне сарајевске породице“ коју је основао Стево Калуђерчић, просвјетни, културни и јавни радник с краја деветнаестог и прве половине двадесетог вијека. О књизи су поред аутора Павла Калуђерчића говорили и доц. др. Радославка Сударушић и историчар и дипломата Слободан Шоја.

„Посматрана у ширем контексту ова књига је наша народна, историјска читанка. Књига Павла Калуђерчића Сјећања на људе и догађаје је одан, искрен помен знаменитим и угледним члановима породице Калуђерчић. Настала је у знак сјећања на једну изузетну сарајевску породицу која је дала несумњив допринос научном, политичком, културном животу Босне и осталих земаља бивше Југославије“, рекла је доц. др. Радославка Сударушић, један од рецензената књиге.

„Књига је инспирисана Стевом Калуђерчићем и доноси нам његову животну сторију уз биографске податке који су непознати широј јавности. У књизи Сјећања на људе и догађаје Стево Калуђерчић је представљен и као књижевник. По свему судећи таленат за писање и приповиједање аутор је наслиједио од свог дједа, који је својевремено писао приповијетке описујући живот сарајевског становништва“, додала је она

Према писању Павла Калуђерчића, и остали Стевини потомци су били успјешни у осталим областима јавног, културног и научног дјеловања. У овој сарајевској породици рођени су истакнути правници, љекари, математичари, физичари, филозофи, политичари, војна лица, дипломате, инжењери...

Најновије