Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Љубо Грковић

Др Љубо Грковић je књижевник, научник, новинар, путописац и дипломата из Сарајева, рођен 1959. године у Гацку - Република Српска, БиХ. Доктор политичких и комуниколошких наука, Магистар економских наука, дипл. новинар.

Радна каријера: Од 1984. до 1992. године новинар у дневном листу Ослобођење у Сарајеву и дописник више домаћих и страних листова, магазина, стручних часописа и новинских агенција.

Шеф Представништва Министарство иностраних послова Републике Српске за Аустралију и Н. Зеланд, од 1994. до 1999. године, и дописника Српске Новинске Агенције „Срна“ из Сиднеја. Запослен у Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине, од 2001. године, Министар савјетник-шеф Одсјека за Азију и Африку.

Поред књижевне, новинарске, научне и стручне дјелатности учествовао у оснивању и раду многих националних институција Срба у БиХ, од краја осамдесетих година прошлог вијека. Један је од обновитеља Српског културно-просвјетног друштва „Просвјета“ у Сарајеву, 1990. године (предсједник "Просвјете" у Источном Сарајеву).

Објавио је три књиге белетристике и велики број путописа, репортажа, тематских анализа и разних новинских радова. Најзначајнији књижевни радови су: „Индија-путовање кроз калеидоскоп“, „Књига ратних прича“ и књига путописа и репортажа „Слави с ону страну мора“.

Аутор пет научних књига и више од тридесет стручних радова из различитих области, углавном масовних медија и комуникација, политикологије, социологије, социологије религије, филозофије, економије и екологије.

Најзначајније научне књиге су: „Историјат ТВ медија Републике Српске“, „Масовни медији и економска политика Републике Српске“, „Присутност секти и окултизма у српском друштву“ и „Српска штампа и феномен нове региозности“.

Запажено дјело представља и књига „Кина-благи џин Истока“ која је написана као комбинација стручног и литералног рада.