Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Матична библиотека на Данима Српске у Србији

Дани Српске у СрбијиУ циљу промоције Републике Српске у Србији сваке године се организује вишедневна манифестација „Дани Српске у Србији“.

Она кроз различите програмске активности подстиче размјену културних остварења и културне баштине, представља природне љепоте, туристичка мјеста и руте, угоститељство, кулинарство и вино, презентује инвестиционе могућности, и као најбитније учвршћује везу између српског народа са обје стране Дрине.

У склопу манифестације Дани Српске у Србији, која ове године има укупно 23 програма са 42 извођења у 15 градова у Србији, учествује и Матична библиотека Источно Сарајево са два програма: књижевно вече Књижевни исток Републике Српске, у коме учествују Горан Врачар, Жељко Пржуљ и Недељко Зеленовић, и Изложба слика Борка Мочевића.

Планирано је да Изложба слика Борка Мочевића у Књижевно вече буду одржане  истовремено, у  недјељу,  11. септембра у Српском културном центру Свети Сава, у Београду, а у понедјељак 12. септембра, у Матици српској, у  Новом Саду.  

Пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увијек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

Умјетници и ствараоци из различитих сфера дјеловања, туристичка понуда, привредни потенцијали, наука и култура Републике Српске промовишу се у Београду, Новом Саду и другим градовима и мјестима у Србији.

Пројекат се реализује у сарадњи са умјетницима, научницима и привредницима који су родом или поријеклом из Републике Српске, а живе и раде у Србији, као и у сарадњи са умјетницима, научницима и привредницима Србије.

Борко је рођен 1976. године и као велики млади таленат у петнаестој години је постао члан удружења ликовних умјетника “ФИСА”. Сликарство је изучавао код професора Владимира Војновића, академско образовање је стекао на Паневропском универзитету “Апеирон”. До сада је имао више самосталних изложби и аутор је мурала на згради Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Горан Врачар  је рођен у Сарајеву октобра 1964. године. Објавио је  збирке поезије Светла Сарајева, С оне стране Дрине и Лет изнад лукавичијег гнијезда, Кад ти јаве да сам умро. За своју поезију вишеструко награђиван.

Недељко Зеленовић је рођен 1958. године у Коњицу. У Сарајеву је завршио Гимназију и Филозофски факултет. Бави се књижевном критиком и публицистиком. Стихове и прозу објављује више од 25 година у листовима и часописима. За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Жељко Пржуљ је рођен у Сарајеву, 1964. године. Школовао се у Сарајеву и сасвим случајно завршио Грађевински факултет. Био је ратни дописник: Вечерњих новости, Дуге, Јавности, Интервјуа, Српске војске, Српског слова, Сјутра, Огњишта, Српски глас, Ослобођење. До сад је објавио више књига приповједака и поезије и четири романа, за које је више пута награђиван."

Најновије