Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Курс кинеског плеса ТАИ ШАН

Tai SanМатична библиотека и Катедра за кинески језик Филозофског факултета организују курс кинеског плеса ТАИ ШАН (太极扇).

Курс плеса ће водити Дајана Мајмуновић, а први час је већ у понедјељак, 9.11.2015. године, у 16.00 часова. Полазници ће на првом часу сазнати шта је Таи Шан, његову историју, костиме, значај и опште карактеристике. Термин часова биће прилагођен полазницима. Пријеве за курс плеса на телефон 057/320-671, путем фејсбук странице или у понедјељак на првом часу. Курс плеса је бесплатан, а мјесто одржавања је Кинеска читаоница у Дјечијој библиотеци, Спасовданска 21.

Таи Шан је традиционални кинески плес са лепезама. Био је симбол социјалног статуса. Лепезе су биле нераздвојиви део дворова, током крунисања или прославе брака. Мајстори су правили лепезе од слоноваче, седефа или сандаловине, у зависности од друштвеног значаја Кореографија је осмишљавана за приватно извођење и да се нагласи уметнички рад на лепезама.

Употреба лепезе данас, са једне стране, обухвата обезбјеђивање удобности и “свјежег ваздуха“, а са друге, лепеза представља значајан детаљ и средство комуникације у извођачким уметностима.

Курс кинеског плеса са лепезама намијењен је онима који желе:

  • Да се упознају са кинеском културом и традицијом
  • Да се упознају са употребом лепезе без обзира да ли имају или не претходно искуство у бављењу плесом
  • Да науче нешто ново
  • Да се забаве
Најновије