Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција на Београдском сајму 2018.

Promocija na BG sajmu knjigaМатична библиотека Источно Сарајево и ове године представила је на Сајму књига у Београду књиге објављене у току ове године. Промоција је одржана на штанду Представништва Републике Српске у Србији.

Представљање издања Матичне библиотеке Источно Сарајево почело је промоцијом књиге пјесникиње Даре Секулић „Од града до брда“, о којој су говорили Слађана Братић и проф. др Саша Кнежевић, који је подсјетио на Дарин животни пут, пречесте селидбе и горку судбину да је „остала без свог града“. О књизи Горане Жижовић „Балада о недостајању“ надахнуто су говорили Горан Врачар и проф. др Саша Кнежевић. На Сајму су представљене и двије књиге које је библиотека објавила у сарадњи са Драмским студијем „Театролог“, а ријеч је књигама „Четири слике траже писца“ и звучном издању „Четири слике траже слушаоца“. Права књига је збирка прича насталих у школи креативног писања, а коју су Матична библиотека и Студио „Театролог“ објавили уз помоћ Министарства просвјете и културе РС. Друга књига су приче из прве књиге које су адаптиране у форму радио драме, коју су такође урадили полазници Драмског студија „Театролог“. Промоцији издања Матичне библиотеке присуствовао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Књига „Од града до брда“ Даре Секулић нашла се у ужем избору за признање „Повеља успјеха“ коју додјељује Представништво Републике Српске у Србији издавачу књиге која је изазвала посебно интересовање на штанду Српске.

Ово традиционално признање издавачима Представништво је додијелило осми пут, те да су у најужем избору били још и Академија наука и умјетности Републике Српске за други том Енциклопедије Републике Српске; Академија умјетности Универзитета у Бањалуци за књигу Гудачки квартети Владе С. Милошевића аутора Саше Павловића и Друштво чланова Матице српске у Републици Српској за књигу Зорана Пејашиновића Васо Глушац. Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске.

Архив Републике Српске, Архив СПЦ и Удружење архивских радника Републике Српске овогодишњи су добитници традиционалног признања "Повеља успјеха“ коју додјељује Представништво Републике Српске у Србији издавачу књиге која је изазвала посебно интересовање на штанду Српске.