Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоција књиге и филма "Душу нису убили"

Душу нису убилиМатична библиотека Источно Сарајево и Културни центар Источно Ново Сарајево организују промоцију књиге и филма „Душу нису убили“ ауторке Мире Лолић Мочевић.

Промоција ће се одржати у Културном центру Источно Ново Сарајево у сриједу, 21. фебруара 2018. године, у 19.00 часова.

Књига и филм су дио пројекта који се састоји од истоименог документарног филма који је настао у продукцији РТРС, књиге свједочења "Душу нису убили" ауторке Мире Лолић Мочевић и историографске монографије "Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку" аутора доцента др Драге Мастиловића.

Први пут на једном мјесту о страдању српских цивила у Босни и Херцеговини у свим ратовима у 20. вијеку говоре очевици, страдалници, потомци и историографска грађа. Екипа документарног филма са историчаром Драгом Мастиловићем, пролази Босном и Херцеговином и преноси историјске податке, снима просторе најмасовнијих страдања, биљежећи у каквом су стању спомен простори, а ономе што се на тим просторима дешавало, свједочиле су жртве из задња два рата и потомци страдалих из Великог рата.

Тражен је одговор на питања: Коме је сметао српски православни народ у БиХ који тамо живи најмање од 9. вијека (тј. првог писаног извора), када, за кога је и гдје основан први концентрациони логор у Европи, колико је Срба ушло у 20. вијеку у БиХ, а колико изашло, ко је и на који начин прекршио све међународне конвенције о заштити цивила, зашто је страдала Српска православна црква у БиХ, на које начине су страдавали српски цивили, зашто су Сарајево и Сребреница симболи српског нестајања и зашто нема правде у Босни и Херцеговини...?

Документарни филм рађен је у копродукцији РТРС-а и Удружења Српско-руски Мост под покровитељством Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, а књиге рађене под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и свесрдну подршку у изради филма ВДХ групе из Минхена.