Приједлози у кинеском језику

Bojana Pavlović - Prijedlozi u kineskom jezikuКњига  „Приједлози у кинеском језику од периода династије Минг и Ђинг надаље“  (明清以来汉语介词的演变研究) настала  је  на  основу  докторске  тезе Бојане Павловић „Граматикализација  кинеских  приједлога  од  Минг  и  Ћинг династије надаље“, одбрањене на Нанђинг Нормал Универзитету у јуну 2011.године.

Приједлози су важна категорија међу помоћним ријечима у кинеском језику. Стога је проучавање развоја и промјена приједлога важна тема у студијама кинеске граматике. Студија о приједлози у кинеском језику од династија  Минг  и  Ћинг  је  мало  и  квалитетом  релативно  слабо обрађено, а језик династија Минг и Ћинг је кључан период, јер претходи модерном кинеском језику, и многе од важних карактеристика модерног кинеског језика настале су баш у том периоду, зато је изучавање баш овог периода изузетно важно, и избор баш ове теме од велике академске вриједности. Анализу одликује добра структура, правилна класификација, детаљан и прецизан опис, са вјеродостојним закључком анализе.

Доц. др Бојана Павловић водила се добрим осјећајем и визијом при одабиру теме, и истраживање на тему кинеских приједлога из периода династија Минг и Ћинг већ је самим тим остварило једну половину свог значаја. Академски значај ове књиге, види се, углавном, из наредна три аспекта: прво, дат је оквир укупне слике приједлога из периода династија Минг и Ћинг , као и из модерног  кинеског  језика.  Друго,  истраживање  даје  приказ главних промјена код приједлога у периодима династија Минг и Ћинг. Треће, дат је приказ узрока и унутрашњег механизма промјена и развоја кинеских приједлога.

Доц. др Бојана Павловић студент је професора Џићиао Донга, познатог стручњака у области историје кинеског језика, и то представља  најбољи  могући  почетак  у  развојном  путу формирања једног стручњака, као што позната изрека каже „од познатог учитеља настаје квалитетан ученик“.

Период предмодерног кинеског језика важан је период у историји кинеског језика, а периоди династија Минг и Ћинг важни претходници модерног кинеског језика. Многе од појава, особина, настанка, промјена итд. код кинеских приједлога у модерном кинеском језику настали су у поменутим периодима. Зато је анализа ових појава и промјена кинеских приједлога у периодима династија Минг и Ћинг веома важна и има важан смисао и значај у историји кинеског језика.

Књига се објављује на самим почецима развоја онога што ће једном бити како каже ауторица наша синолошка школа, и у том смислу, надамо се да ће користити свим садашњим и будућим студентима синологије на Универзитету у Источном Сарајеву, али и као полазна основа за даљи научни рад будућих синолога.

 

Рецензенти

Проф. др Јуе Јоуси, Доц. др Веи Сјенђун и Проф. др Донг Џићиао

 

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001