Ратни дневник, Пале 1993–1995

Ratni dnevnik Jeni LigtenbergЈени Лигтенберг, апотекарка из малог холандског мјеста, уписала се у ред великих хероина 20. вијека. Вођена искреним човекољубљем, храбро је отишла у њој непознатe Пале и провела близу три године у тамошњој ратној болници „Коран“. Посветила се бризи о рањеницима цијелим својим бићем. Била је задивљена херојством, хуманошћу и етиком српских љекара. Стекла је пријатељства за цио живот. Помагала је несебично и пожртвовано. Бољела ју је патња српског народа. А још више лицемјерност представника међународне заједнице који су манипулисали жртвама и слали у свијет нетачну и извитоперену слику ратне стварности, ширећи мржњу према Србима.

Поред свакодневног рада у болници, Јени Лигтенберг је пратила догађаје на јавној сцени. Била је неуморна. Слала је дописе западним редакцијама, обраћала се на многе међународне адресе и одлучно протестовала – као онда када је кра­јем ље­та 1995, уз уче­шће ме­ђу­на­род­них сна­га NA­TO по­че­ло бом­бар­до­ва­ње срп­ских бол­ни­ца у Па­ла­ма, Ка­син­до­лу, Бла­жу­ју, Брч­ком...

Драгоцјена су и њена сазнања о догађајима на са­ра­јев­ским Мар­ка­ла­ма, у Сре­бре­ни­ци и Срп­ској Кра­ји­ни, за­сно­ва­на на до­сад не­по­зна­тим из­во­ри­ма и по­вјер­љи­вим из­ја­ва­ма по­је­ди­них ме­ђу­на­род­них пред­став­ни­ка, ме­ђу ко­ји­ма су били и ње­ни зе­мља­ци Хо­лан­ђа­ни.

Странице Дневника Јени Лигтенберг представљају вриједан историјски документ о у грађанском рату у Бо­сни и Хер­це­го­ви­ни. Књигу је објавила изадавачака кућа „Свет књиге“ из Београда у сарадњи са Академијом наука и умјетности Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево, а приредио је проф. др Мирко Шошић.

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001