Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Одржана манифестација посвећена празнику Охи-мера

У Источном Сарајеву вечерас је одржана манифестација посвећена грчком празнику Охи-мера или Дан “Не”, којој је присуствовао и грчки амбасадор у БиХ Димитрос Папандреу, а чиме је показано и потврђено снажно пријатељство грчког и српског народа.

Папандреу је изразио задовољство што је у једној земљи гдје не живе Грци организовано обиљежавање грчког празника.

“Много се радујем што у једној земљи, гдје не живе Грци, постоје људи који су велики пријатељи Грчке и грчког народа. Ово вечерас је заиста лијепо и топло да амбасадор Грчке може у страној земљи да прославља грчки празник, кога приређују и прослављају људи који нису Грци”, рекао је новинарима Папандреу.

То, истиче он, показује велико пријатељство грчког и српског народа и њихове братске везе.

Према његовим ријечима, Амбасада Грчке има одличну сарадњу са градом Источно Сарајево, Универзитетом у Источном Сарајеву, посебно са Филозофским факултетом на Палама на коме се изучава хеленски језик, те Матичном библиотеком, Средњом школом “28. јуни” и другим институцијама.

Директор Матичне библиотеке Наташа Кулашинац изразила је задовољство посјетом Папандреуа и његових сарадника, те истакла да је велика част бити организатор манифестације попут Охи дана, којим се обиљежава дан када је грчки премијер Јоанис Метаксас одбио ултиматум италијанског диктатора Бенита Мусолинија 28. октобра 1940. године.

Она је, такође, истакла чврсте традиционалне, историјске, културне и братске везе српског и грчког народа.

Директор Средње школе “28. јуни” Борис Брајовић, говорећи о херојској борби Грка за слободу, подсјетио је и на слободарски дух српског народа.

“Никада нећемо заборавити колико су пријатељска Грчка и њени људи помогли Србима, поготово српској дјеци да преживе и преболе страхоте рата у БиХ, тако што су им пружили гостопримство у својим грчким домовима, и сваку другу помоћ и подршку, и у моралном и у духовном и у материјалном смислу”, додао је Брајовић.

Током овог јединственог догађаја уприличен је кратки осврт на историјски догађај који у Грчкој обиљежава дан кад су Грци рекли – Не, те примјери стварања и његовања културне, духовне и пријатељске везе грчког и српског народа.

Видео-презентацију и колажни програм припремили су, уз подршку професора, ученици Средње школе “28. јуни”.

Догађај су организовали Матична библиотека Источно Сарајево, Средња школа “28. јуни” Источно Ново Сарајево и Центар за хеленске студије Филозофског факултета Источно Сарајево.

Охи дан или Оки дан слави се широм Грчке, Кипра и грчких заједница широм свијета 28. октобра.

Охи дан обиљежава одбијање грчког премијера Јоаниса Метаксаса ултиматума италијанског диктатора Бенита Мусолинија 28. октобра 1940. године након чега је услиједио контранапад Грчке на италијанске снаге на планинама Пиндуса током грчко-италијанског рата и грчког отпора током окупација Осовине.

(извор: Новинска агенција Републике Српске)

Најновије