Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Одржана свечана академија

У Културном центру Источно Ново Сарајево одржана је свечана академија о 25 година постојања и рада Матичне библиотеке, којој је претходило отварање изложбе „Издавачка дјелатност Матичне библиотеке Источно Сарајево: 1997-2021“.

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је новинарима да је ово значајан јубилеј и прилика да се сагледа шта је све учињено за 25 година, колико су били успјешни, али и шта их очекује у наредном периоду.

„Ово је значајан јубилеј за наш град јер смо успјели да сачувамо културни идентитет Источног Сарајева. Расли смо заједно, те кроз издавачку дјелатност показали све оно што чини културно насљеђе наше регије, али и Републике Српске“, истакла је Кулашинчева.

Она је напоменула да је пригодним програмом у оквиру свечане академије приказано протеклих 25 година рада Матичне библиотеке, која је од оснивања претрпјела тежак период, са почетним фондом од 25.000 књига и 560 чланова.

„Морам да кажем да смо ми сада једна респектабилна установа са 118.000 наслова и 4.500 чланова, што нас чини другом библиотеком у Републици Српској по величини и на то смо поносни“, истакла је Кулашинчева.

Кулашинчева је похвалила и рад Дјечије библиотеке, која постоји 10 година, а представља другу кућу најмлађим становницима, наводећи да се ту реализују различите радионице, курсеви, мале школе и друге активности.

„Овом изложбом хтјели смо да дамо акценат на 180 наслова, како монографских публикација, тако и аудио-књига. Надам се да ће се наши суграђани присјетити оних најуспјешнијих књига и можда их поново тражити и користити“, поручила је Кулашинчева.

Начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа у Министарству просвјете и културе Републике Српске Милица Котур истакла је да је Матична библиотека у Источном Сарајеву изузетно значајна, те да редовно прате све активности, које нису мале.

„Иако је ово једна од млађих библиотека на подручју Републике Српске, она је управо том младалачком енергијом и духом запослених, како бившег тако и садашњег руководства, допринијела томе да може да се носи са библиотекама које имају традицију дужу од 50 и више година“, истакла је Котурова.

Она је нагласила да за њу представља велику част и задовољство што је у прилици да присуствује обиљежавању овог важног јубилеја, јер очекује да ће Матична библиотека и даље напредовати.

„Управо она /Mатична библиотека/ баштини све оно што је наш национални идентитет кроз писану ријеч“, истакла је Котурова.

Матична библиотека Источно Сарајево располаже са књижним фондом од 118.000 монографских публикација, од чега 42.000 стручних и научних књига и 8.000 књига на страним језицима.

Ова установа располаже богатом референсном збирком коју чине енциклопедије, рјечници, лексикони, приручници и библиографије.

Осим материјалних капацитета којим располаже установа /књижара, фотокопирница, књиговезница/ најважнији ресурс је и едуковани кадар.

Библиотека је у више наврата награђивана за свој рад, те су добитници награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољу библиотеку у Републици Српској, награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, Сребрне плакете града, Повеље општине Источно Ново Сарајево и многих других.

(Новинска агенција Републике Српске)

 

 

Најновије