Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Најава изложбе "Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач"

Stevo KaludjercicМатична библиотека Источно Сарајево организује  изложбу „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“.

Аутор изложбе је мр Ивана Ерић, библиотекарка у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Отварање изложбе ће се одржати у Културном центру Источно Ново Сарајево у сриједу, 14. јуна 2017. године, у 13.00 часова.
О изложби ће говорити проф. др Павле Калуђерчић, др Радица Сударушић и аутор изложбе мр Ивана Ерић.
Изложба је тематски повећана Стеву Калуђерчићу учитељу, приповиједачу, преводиоцу, културном, просвјетном и политичком раднику, који је живио с краја 19. и почетком 20. вијека.

 Изложба је подијељења у пар тематских цјелина. Обухваћена је биографија Стеве Калуђерчића, учитељски, културни и просвјетни рад, породични живот, објављени радови у „Босанској вили“ и „Стражилову“ и библиографија. Ова изложба је само мали корак у познавању и уважавању властите прошлости и традиције као предуслова да поштујемо оне који су много учинили за нашу културну историју. Стево Калуђерчић је по много чему задужио српски народ у Босни и Херцеговини, а поготову Србе у Сарајеву и на овај начин желимо да му се одужимо и захвалимо за све што је учинио за унапређење просвјетног и културног живота Срба на овим просторима. Такође, желимо да подстакнемо културне и просвјетне раднике да истражују о педагошком раду и животу Стеве Калуђерчића и других сарајевских Срба, који су неправедно запостављени и заборављени.

Најновије