Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Међународни дан писмености

Medjunarodni dan pismenostiПоводом Међународног дана писмености, 8. септембра, Матична библиотека организује Дане отворених врата за ученике, студенте и остало грађанство.

Циљ је да се и на овај начин упозна јавност са значaјем библиотека у процесу цјеложивотног образовања.

Дани отворених врата трајаће од 8. до 10. септембра.

Матична библиотека осим своје основне дјелатности, има и додатне садржаје као што су школе страних језика и курсеви информатичке писмености, који су у директној вези са повећањем образовања и писмености у савременом смислу.

Током Дана отворених врата Матична библиотека ће организовати промотивни упис  у библиотеку по цијени од 5 КМ, а уз члански карту они који се тај дан упишу у библиотеку добиће на поклон једну књигу.

Дани отворених врата биће прилика да  ученици уколико желе размијене књиге за нову школску годину.

Организација УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) прогласила је 8. септембар за Међунарони дан писмености 1967. године.

Подаци показују да у свијету има око 900 милиона неписмених, а највише жена и дјеце.

Писменост je људско право, имплицитно садржано у праву на образовање. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост. Писменост, која у ширем смислу обухваћа знање и вјештине које су потребне свима у свијету брзих промјена, основно је  људско право.

Концепт писмености некада је подразумијевао савладавање вештине читања и писања.

Такозвана нова писменост, односно информатичко описмењавање и нове форме комуникација, ступили су на сцену крајем 20. и почетком 21. вијека.

Најновије