Промоција романа „Кад ће срећа па се зарати“

Promocija romana "Kad će sreća pa se zarati"У Матичној библиотеци Источно Сарајево промовисан је роман „Кад ће срећа па се зарати“, књижевника и професора Универзитета у Источном Сарајеву, Саше Кнежевића.

Кнежевић је рекао да је роман прича о судбинама двојице пријатеља и људи око њих, односно о универзалним судбинама свих људи чије је животе протекли рат у потпуности измијенио.

„Роман осим што доноси судбину двојице ликова који су испреплетени на различитим нивоима, доноси и причу о Сарајеву, прије, за вријеме и послије рата. Роман је једна реалистична прича, која је у неким моментима мрачна, у неким духовита. Посједује један дубљи слој који вас дубоко узнемири, и добрим дијелом успјева да дочара и осјећања људи који су били изван рата“ , рекао је Огњен Тодоровић, професор српског језика и књижевности.

Прича о самом граду Сарајеву, као и рату који га је задесио је јако добро обрађена у овом роману, с обзиром да је претходни роман „У сјећању на заборав“, интригантнија најава за читаоце. У посљедња три Кнежевићева романа преовладава хронотоп ратног Сарајева, годинама непосредно пред рат и послије њега.

“Заједничко им је што имају тајанствена мјеста уз која можете сити да се исплачете“, истакао је Кнежевић.

Два јунака романа „Кад ће срећа па се зарати“ спојени су чудним околностима у сфери спорта, а још чудније околности раздвајају даље у животу. У роману се појављује велики број ликова који пролазе кроз њихов живот према којима они теже, али и од њих бјеже.

„ У роману ћете сагледати рат из једног другог угла, али схватићете да је која тежина била и за људе који заправо нису били ту, али осјећали су рат свом својом душом“, рекао је Горан Врачар, књижевник.

Саша Кнежевић је до сада обајавио романе „Јадни мој Марко“, „Откуд памет оном ко је нема“, „У сјећању на заборав“, а роман „Кад ће срећа па се зарати“ је његов четврти роман.

Аутор је најавио да ће се убудуће бавити модернијим темама и да не намјерава више да се бави темама о рату.

Роман „Кад ће срећа па се зарати“ објавило је Удружење књижевника Републике Српске.

 

 

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001