Промоција књиге "Има ли Гаге? (записи из силоса мржње)"

Промоција књиге "Има ли Гаге?"Матична библиотека организује промоцију књиге „Има ли Гаге? (записи из силоса мржње)“ Радослава Братића.

Промоција ће се одржати  у уторак  18. априла у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

О књизи ће говорити проф. др Павле Калуђерчић, мр Душан Зуровац и Слађана Братић. 

У пазарићкој регији током рата од 1992. до 1995. године Срби су, као цивили, покупљени по кућама и одведени у конц-логоре, у Тарчину (силос), Паза­рићу (Ос­новна школа „9 мај“) и Зовику (у долину рјечице Крупе - у тамошње магазине ЈНА). Током рата тако скупљени логораши гинули су копајући ровове на линији фронта, неки су били убијени по кратком поступку, неки су подлегли под батинама, неки умрли од глади, а неки повремено бивали и размијењени. Посљедњи, преживјели, ослобођени су тек након закључења мира у Дејтону, тачније на Савиндан 1996. године.

Радослав Братић Гага је прошао сва три поменута логора, робијао је преко три и по године. У зиму 1995. коначно је раз­мијењен.

Књига „Има ли Гаге?: записи из силоса мржње“, запис је управо о робијању у поменутим логорима, али и нешто више од тога. Овај рукопис је утемељен на објективној и субјективној стварности, па се отуда од писца тражи да нађе омјер употребе та два елемента који се међусобно преплићу и допуњују. У овом рукопису аутор не исписује само своју драму, само свој ход по мукама, него биљежи драме својих сапатника и сапутника, што овом рукопису даје тематску ширину.

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001