Изложба "Хаџи Стака Скендерова"

Хаџи Стака СкендероваМатична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске организује изложбу „Хаџи Стака Скендерова“.

Отварање изложбе је 8. септембра 2017. у 13.00 часова године у Културом центру Источно Ново Сарајево. 

Ауторке изложбе су Јелена В. Јањић, Ксенија В. Мељчакова, Биљана Бабић и Наталја Милаковић.

О изложби ће говорити Слободан Шоја и Ранко Билинац.

Стака Скендерова потиче из старе породице Дамјановића (Петровића) назване Скендеријашима према турском називу за Скадарски санџак одакле се ова породица доселила најприје у Комаран и Пријепоље почетком 19. века, а потом у Сарајево. Цио свој живот Стака Скендерова посветила је просвјетној дјелатности и тешкој борби за одржање првооосноване дјевојачке школе у Босни и Херцеговини у којој је била прва учитељица.

Свој вишедеценијски, повучен и готово аскетски живот Стака крунише одласком у Свету земљу на поклоњење Христовом гробу. У Јерусалиму је Скендерова и званично примила монашки ред мада је прије одласка на хаџилук живјела потпуно монашки

За Хаџи Стаку Скендерову говорили су да је учитељица испред свог времена. Као прва књижевница у Сарајеву написала је дјело "Љетопис Босне".

Уз изложбу је урађен свеобухватан тематски зборник са библиографијом, односно проширеном библиографијом радова о Хаџи Стаки Скендеровој.

Изложба „Хаџи Стака Скендерова“ и зборник радова „Хаџи Стака Скендерова и српска култура у Босни и Херцеговини“ настали су у оквиру пројекта Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Стака Скендерова у српској културној историји. Пројекат је одобрило и финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Први корак у овом пројекту, било је расписивање ликовног и литерарног конкурса Стака Скендерова, прва учитељица у Босни 15. септембра 2016. године.

Чланови истраживачког тима су Јелена Јањић (Народна и универзитетска библиотека Републике Српске), Биљана Бабић (Филолошки факултет Универзитета у Бањалуци), Ксенија В. Мељчакова (Институт за славистику Руске академије наука, Москва) и Наталја Милаковић (Руски центар „Руски мир“ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске).

Добитници награда на поменутом конкурсу Ивана Илић, Средњошколски центар „28. јун“ Источно Ново Сарајево и Ђорђе Ковачевић из ОШ „Соколац“, прочитаће нам одломке из својих радова.

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001