Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач

Stevo Kaludjercic sa porodicomУ оквиру Научног скупа „Наука и стварност“ који је одржан на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву од 19. до 22. маја, приказана је изложба „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“.

Ауторица изложбе је Ивана Ерић, библиотекарка у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Изложба је тематски посвећена Стеву Калуђерчићу учитељу, приповједачу, преводиоци, културном, просвјетном и политичком раднику, који је живио с краја 19. и почетком 20. вијека.

У јулу 1883. године изабран је за учитеља Српске основне школе у Сарајеву, а од 1894. године постављен је за учитеља српске Више дјевојачке школе у Сарајеву. Већ 1895. године он је наприје привремени, па онда редовни управитељ српских основних школа и Више дјевојачке школе. На овом положају остао је све до 1914. године када је земаљска влада за Босну и Херцеговину затворила све српске школе у Босни и Херцеговини. Послије ослобађања, он је 1919. године враћен у службу као учитељ и директор виших народних школа, а био је и шеф инвалидског одсјека.

Писао је приповијетке под утицајем српског реализма. Неке од својих приповиједака објављивао је под псеудонимом Каменко Монашевић.

Од оснивања Српског учитељског удружења у БиХ 1905. године па све до његовог укидања 1920. године, био је биран за његовог предсједника. Био је и члан одбора листа „Српска школа“. Преминуо је и сахрањен на старом православном гробљу у Сарајеву 12.02.1948. године.

Изложба је подијељена у пар тематских цјелина. Обухваћена је биографија Стеве Калуђерчића, учитељски, културни и просвјетни рад, породични живот, објављени радови у „Босанској вили“ и „Стражилову“ и библиографија. Ова изложба је само мали корак у познавању и уважавању властите прошлости и традиције као предуслова да поштујемо оне који су много учинили за нашу културну историју. Стево Калуђерчић је по много чему задужио српски народ у Босни и Херцеговини, а поготову Србе у Сарајеву и на овај начин желимо да му се одужимо и захвалимо за све што је учинио за унапређење просвјетног и културног живота Срба на овим просторима. Такође, желимо да подстакнемо културне и просвјетне раднике да истражују о педагошком раду и животу Стеве Калуђерчића и других сарајевских Срба, који су неправедно запостављен и заборављен.

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001