Живот и дјело Риста Трифковића

Ристо ТрифковићИзложба „Живот и дјело Риста Трифковића прва је у циклусу виртуелних изложби које приређује Матична библиотека Источно Сарајево.

Главни извор за припремање изложбе била је рукописна заоставштина из Легата Риста Трифковића, текстови, писма, фотографије. На жалост изложба није могла да обухвати све детаље и чињенице из живота књижевника до којих смо дошли истражујући Легат, па смо се одлучили да уврстимо само оне најзначајније и непознате, а свакако најзанимљивије посјетиоцима изложбе.

Грађа из легата Риста Трифковића је дио културно-историјског наслијеђа српског народа у БиХ. Уређењем ове грађе, њеним чувањем и уступањем на коришћење Матична библиотека доприноси очувању писане баштине и освјетљавању живота и рада легатора, научног и културног радника Риста Трифковића.

Такође, да би се ове вриједна и богата збирка приближила јавности и она била упозната са њеним значајем и вриједношћу Матична библиотека представља њен садржај кроз књижевну студију, аудио књиге и занимљиву изложбу.

Писац је дужан да каже истину о свом времену у којем живи, коме припада. Ако он то не  учини, ко ће други. То је пишчева примарна обавеза и ту нема изговора и извлачења. Ваља имати храбрости па стати очи у очи са савременошћу. Казати јој оно што јој сљедује. Истина, комотније се живи кад се пише езоповским начином о старим добима а подразумијевајући садашњост, човјек увијек има за себе алиби, али је то ипак, на крају крајева недостојно. Чак без обзира на резултат. Стога без одступања остајем при садашњости. То је моја тема, тема мога живота. Казати је макар колико скромно, у најбољој намјери, наравно.

Тако је рекао Ристо Трифковић, човјек од принципа и остао досљедан, мада је тиме и самом себи као писцу причињавао не мале тешкоће. Неуморан, несмирив дух, неподмитљиво је ишао својим путем, ослушкујући само глас умјетнине која је пред њим. Он је тој литератури заиста много дао - читавог себе!

 

         
         
         

Контакт

Стефана Немање 6
71123 Источно Сарајево
Тел: 057 340 305
Факс: 057 320 670
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ЈИБ: 4400545020001